Press "Enter" to skip to content

WHO zahtijeva da se parilice i e-cigarete porezno i zdravstveno tretiraju kao obične cigarete

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) danas je apelirala na vlade da električne cigarete i parilice (vapes) tretiraju porezno i zdravstveno slično kao i duhanske proizvode. Također zahtijevaju da se zabrane sve vrste okusa što bi predstavljalo izazov za duhansku industriju u njezinim nastojanjima za stvaranjem alternative konvencionalnim cigaretama.

Zastupnici električnih cigareta i parilica (vape) promatraju ih kao ključan instrument za smanjenje smrtnosti i bolesti uzrokovanih pušenjem. Međutim, WHO smatra da su “hitne mjere” potrebne za njihovu regulaciju.

Iako ne postoji dovoljno dokaza o korisnosti parilica u prestanku pušenja, neka su istraživanja istaknula njihov potencijalno štetan utjecaj na zdravlje, posebno kada je riječ o ovisnosti o nikotinu kod nepušača, prvenstveno među djecom i mladima.

Prema podacima istraživanja, djeca u dobi od 13 do 15 godina češće koriste parilice u usporedbi s odraslima, a taj trend rezultat je agresivnog marketinga. Predstavnici WHO-a ističu potrebu za globalnim pristupom problemu.

“Rano uvlačenje djece i korištenje električnih cigareta može dovesti do ovisnosti o nikotinu”, upozorio je glavni direktor WHO-a Tedros Adhan Ghebreyesus pozivajući države na provođenje strožih mjera kontrole.

Comments are closed.