Press "Enter" to skip to content

Wildersova Slobodarska stranka (PVV) neočekivano pobijedila na izborima u Nizozemskoj

Prebrojani su svi glasovi i prema rezultatima PVV je osvojio 37 mandata, dvostruko više nego 2021., novi društveni ugovor (NSC), koju su osnovali bivši kršćanski demokrati, a koju predvodi Pieter Omtzigt, osvojila je 20 mandata. U parlament je ušlo još 11 stranaka koje su osvojile između devet i jednog mandata.

Geert Wilders i njegova stranka PVV nedvojbeno su dominirali nizozemskim izborima. Lijeva strana je zabrinuta, ali stvari možda neće izgledati tako loše nakon što se slegne prašina. Ono što je još zabrinjavajuće jest da milijuni ljudi sustavno odobravaju ponašanje Wildersa i njegove stranke.
Wilders je međunarodno poznat po svojoj antiislamskoj politici, a nizozemski sudac ga je osudio za diskriminaciju nakon što je vrijeđao Marokance na predizbornom skupu 2014. godine.

Geert Wilders, Facebook

Poruka birača je jasna. Nizozemci žele desnu vladu koja će ozbiljno uzimati zabrinutost građana i suprotstaviti se siromaštvu, nestašici stanova i masovnom dolasku migranata. Islamske organizacije, organizacija za pomoć izbjeglicama, organizacije za zaštitu klime i okoliša u Nizozemskoj sa zgražanjem su reagirale na izborne rezultate.

Ali Wildersu stižu čestitke srodnih stranaka iz drugih europskih zemalja. Predsjednica Zastupničkog kluba Alternative za Njemačku u Bundestagu Alice Weidel čestitala je Wildersu i na X-u objavila poruku da „cijela Europa želi politički zaokret”. Čelnica Nacionalnog okupljanja u Francuskoj Marine le Pen poručila je također na X-u da Wildersov „spektakularni” rezultat potvrđuje „rastuću potporu obrani nacionalnih identiteta”. I mađarski premijer Viktor Orban čestitao je Wildersu govoreći o „vjetru promjena”.

Comments are closed.