Press "Enter" to skip to content

Zagreb Film Festival: Palikuća

I ove se godine tradicionalno od 6. do 12. studenog održava Zagreb Film Festival. Ova sada već tradicionalna manifestacija za glavni cilj ima podržati redatelje debitante i dati im medijski prostor. Tijekom 21 godine svojeg postojanja, Festival se isprofilirao u najveću nacionalnu platformu za otkrivanje i plasiranje novih talenata u svijetu filmske umjetnosti. ZFF obuhvaća različite aspekte filmskog stvaralaštva, uključujući razvoj projekata i scenarija, koprodukcije, glumu, kinematografiju, režiju i pakiranje projekata.

Na Festivalu se za vrlo nisku cijenu ulaznice ovogodišnji filmovi mogu pogledati na nekoliko lokacija, a one su Kinoteka, Kino Studentski Centar, Muzej suvremene umjetnosti te CineStar Branimir. Također, sve je ovogodišnje filmove moguće i besplatno pogledati online, na web stranici www.croatian.film.

Film Palikuća redatelja Davida Gaše je kratkometražni triler koji opisuje Jagodu, sredovječnu ženu koja u svom socijalistički uređenom stanu živi sa svojim crnim mačkom koji je u nepomičnosti kadra zanimljiv pokretni motiv kroz cijeli film. Naime, dok se mačak bezbrižno zabavlja, Jagodu – koju utjelovljuje standardno odlična Lana Barić – muče teške brige. Ona pati od opsesivno-kompulzivnog poremećaja i opsjednuta je mišlju da svaka njezina radnja mora biti obavljena na određen način jer će se u protivnom dogoditi neka strahota. Iako nam je redatelj pod kraj filma prikazao njen najveći strah, to da će joj se kuća zapaliti, jako mi se svidjelo to što se već u prve dvije minute jasno razaznaje cijela poanta filma i psihičko stanje glavnog i jedinog lika, što je na hvalu i glumici i redatelju.

Smatram da film ima metaforičko značenje jer mislim da je svaki moderni individualac pomalo kompulzivan. U maloj bari punoj krokodila smo svi opsjednuti savršenstvom i pronalaženjem bezgrešne rutine koja će nas jamačno dovesti do cilja, koji god on bio. Iako rutine nisu loša stvar i znanost psihologije je čak i dokazala da ih ljudski mozak preferira, krajnosti poput Jagodine su iznimno devijantne i štetne. Koliko god otrcano bilo, ovaj je film samo još jedan argument za tezu da je u životu zaista najbitnije pronaći balans rutine, uspjeha, zadovoljstva i zdravog ponašanja.

David Gašo je mladi student filmske i TV režije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Rođen je u Osijeku i do sada je režirao nekoliko studentskih filmova, među njima i nagrađeni autobiografski hibridni film Laci bježi u Mađarsku (25 FPS – nagrada Green DCP) te ovaj, kratki igrani film Palikuća.

Comments are closed.