Press "Enter" to skip to content

ZagrebDox 2020: Glavne nagrade osvojili ruski debitant i rumunjski novinar.

Na ovogodišnjem ZagrebDox festivalu, koji se radi epidemije korona virusa održao u listopadu, dodijeljene su nagrade internetskim putem te je s time završen još jedan međunarodni festival dokumentarnog filma. U žirijima raznih kategorija nalazili su se cijenjeni dokumentaristi, redatelji, producenti i umjetnici kao što su Goran Dević, Petra Seliškar, Anna Kryvenko, John Appel, Jelena Maksimović i mnogi drugi.

Glavnu festivalsku nagradu „Veliki pečat“ i nagradu „Mali pečat“ osvojio je rus Ilya Povolotskiy, u međunarodnoj konkurenciji za debitantski film „Pjena“. Naime, naracija nas uvodi u malenu i usamljenu zajednicu, odvojenu od ostatka svijeta, koja obitava u napuštenom i sablasnom naselju čiji su životi oličenje jednog potpuno drugačijeg svijeta. U istoj konkurenciji, Audrius Mickevičius i Nerijusa Mileriusa osvojili su Posebno priznanje filmom „Uzorno vladanje“; za priču o zatvorskom sustavu i ljudima koji kroz njega prolaze.

Nadalje, rumunjski redatelj i novinar Radu Ciorniciuc, u regionalnoj konkurenciji, osvojio je „Veliki pečat“ i „Mali pečat“ filmom „Naš dom u divljini“. Svojim je radom prikazao patnje i poteškoće romske obitelji, koja se nakon 20 godina življenja u napuštenom rezervoaru mora preseliti u grad te prilagoditi urbanističkom načinu života. Također, Đuro Gavran, u istoj kategoriji kao i Ciorniciuc, narativnim je dokumentarcem „Jedna od nas“ osvojio Posebno priznanje dodirujući se  teme o seksualnom zlostavljanju o kojem razgovara određena grupa ljudi na proslavi petnaeste godišnjice mature.

Među spomenutim priznanjima dodijeljena je i nagrada „Movies That Matter“(MTM) za radove koji na najbolji način promiču ljudska prava, a osvojio ga je film „Odvjetnica“, dvojice redatelja Rachel Leah Jonesa i Philippea Bellaichea, koji se bavi ugnjetavanjem Palestinaca na Zapadnoj obali i u Gazi. Posebno priznanje „MTM“ dobili su također dokumentarci „Euforija postojanja“ te „Sjene bez sunca“. Nagrada „Mojoj generaciji“ otputovala je američkom oskarovcu Alexu Gibneyju za film „Građanin K“ gdje je gledatelj zaokupljen ruskim i globalnim političkim odnosima, a nagradu međunarodne federacije filmskih kritičara FIPRESCI osvojio je već spomenuti nagrađivani dokumentarac „Naš dom u divljini“.

Pobjedničke filmove ovogodišnjeg ZagrebDoxa publika je imala prilike pogledati u nedjelju, 11. listopada, u Kinu SC u sklopu programa The Best of the Fest. Raspored cjelokupnog nedjeljnog programa možete pogledati na poveznici ispod teksta.

Comments are closed.