Press "Enter" to skip to content

Zašto će vozila Formule 1 za nadolazeću sezonu možda biti najljepša u povijesti ovoga sporta?

Nije prošlo ni mjesec dana otkako smo ušli u novu godinu, a neki su konstruktori na svojim službenim profilima već objavili datume ceremonija na kojima će predstaviti novosezonske automobile. Za razliku od prijašnjih sezona, 2022. sa sobom nosi značajne promjene zbog kojih će bolidi imati u potpunosti novi izgled te zbog kojih će znatiželja najodanijih pratioca ovog sporta biti podignuta na novu razinu.

Izvor: Instagram

Razlog zbog kojih će autombili drastično promjeniti izgled nije samo estetski, već strateški. Nova ideja Formule 1 jest omogućiti što dinamičniju vožnju s mnogo više pretjecanja bez remećenja performansi automobila.

Izvor: F1.com

Da bismo razumjeli probleme koji se kriju iza ovakve promjene, potrebno je upoznati se s osnovnim pojmovima iz fizike. Naime, prije nego što se dva automobila nađu u neposrednoj blizini jedan iza drugog, automobil koji se nalazi iza često se susreće s problemima “prljavog” zraka koji je rezultat velike turbulencije proizvedene od stražnjeg krila automobila ispred. Uzrokovana turbulencija može poremetiti gotovo sve performanse bolida smanjujući mu učinkovitu aerodinamiku za 50%, ali i ostale poteškoće kao što je pregrijavanje guma i slabije prijanjanje uz cestu. Drugim riječima, gotovo sav trud u nastojanju da automobil postane kompetitivan padaju u vodu onda kada se nađe iza drugog automobila.

Izvor: YouTube kanal F1- screenshot

No, upravo će novi izgled, uključujući pritom nove aerodinamičke postavke, omogućiti automobilima puno lakše pretjecanje bez gubitka performansi. Uglađene površine, novi dizajn nosa i prednjeg krila, revolucionarno stražnje krilo te povratak “ground effecta” , koji će zbog razlike u tlaku držati bolide zaljepljene uz cestu, postavke su koje su učinile ovaj bolid futurističkim, ali i učinkovitim. Na temelju kalkulacija provedenih u aerodinamičkim tunelima, otpor zraka bit će smanjen za na svega 18% jednom kada je automobil 10 metara iza drugog automobila.

Izvor: F1.com

Potrebno je napomenuti kako će zbog promjena automobili biti znatno sporiji, ali brzina nije neki adut ako nedostaje dinamičnosti za vrijeme utrka. Motocikli su znatno sporiji od Formule 1, no bez obzira na to pretjecanja ima znatno više.

Estetika je u slučaju nadolazeće sezone u potpunosti opravdana. Ipak, ljepota je u oku promatrača, stoga u neizvjesnosti čekamo ne bismo li svjedočili nježnim zvijerima iz tvornica konstruktora te još jednoj uzbudljivoj sezoni Formule 1.

Comments are closed.