Press "Enter" to skip to content

Što je joga?

Dio drevne indijske Vedske kulture, sanskrtska riječ yoga ima više značenja, ali najčešće opisuje sjedinjenje fizičkog tijela s duhom i umom, kako bi se postigla unutarnja ravnoteža i svijest o vlastitoj stvarnoj prirodi. 

Ona nije samo vježba za poboljšanje zdravlja, vitalnosti i fleksibilnosti, već nam daje i načine “ispravnog življenja” – moralne i praktične smjernice za uravnotežen, sretan i svjestan život. Stoga se može definirati i kao put razvoja i osobne transformacije. Jogom se može baviti svatko, neovisno o vjeroispovjesti, vjerovanju, dobi, spolu ili životnim opredjeljenjima.

Zašto početi vježbati jogu?

OTPUŠTA STRES

Joga smanjuje negativne učinke stresa na tijelo, pospješujući relaksaciju i smanjujući lučenje hormona stresa – kortizola. Snizuje tlak, poboljšava probavu i snaži imunitet. Pomaže ublažiti simptome depresije, astme, nesanice, umora i anksioznosti. Donosi miran i stabilan um te smirenije reagiramo na podražaje iz vanjskog svijeta.
 

SMANJUJE BOL

Joga može ublažiti bolove – studije su pokazale da se izvođenjem asana, meditacijom ili kombinacijom tih dvaju vještina smanjuje bol kod pacijenata koji boluju od raka, multiple skleroze, artritisa, reumatskih i ostalih kroničnih bolova.

 

POBOLJŠAVA DISANJE

Joga vas uči kako bolje, dublje, sporije i potpunije disati. To poboljšava funkciju pluća, povećava kapacitet daha i omogućuje opuštanje čitavog tijela.

 

POBOLJŠAVA FLEKSIBILNOST

Joga poboljšava vitalnost, elastičnost i mobilnost svih zglobova, povećava rang pokretljivosti i smanjuje ukočenost i bolove, neovisno o kojoj se dobnoj skupini radi.

 

JAČA SNAGU

Joga asane koriste sve mišiće u tijelu, omogućujući dubinsko istezanje “od glave do pete”. Isto tako, pomaže otkloniti napetost i bolove u mišićima nakon sportskih ili drugih aktivnosti.

 

URAVNOTEŽUJE TJELESNU TEŽINU

Čak i polagani stilovi joge pomažu kontroli tjelesne težine – joga smanjuje lučenje kortizola, ubrzava sagorijevanje viška kalorija i smanjuje masnu masu. Unaprjeđuje zdraviji život i uravnotežuje prehrambene navike. Donosi osjećaj dobrobiti i zadovoljstva.

 

POBOLJŠAVA CIRKULACIJU I OSNAŽUJE KRVOŽILNI SUSTAV

Joga poboljšava cirkulaciju i pospješuje protok krvi obogaćene kisikom u sve tjelesne stanice. Samo par sati joge tjedno vidljivo poboljšava stanje čitavog krvožilnog sustava, smanjuje broj otkucaja srca i povećava izdržljivost.

 

POBOLJŠAVA PORAVNANJE (ALIGNMENT)

Joga poboljšava držanje cijelog tijela, dovodi kralježnicu u pravilan položaj i tako smanjuje bolove u vratu, leđima ili zglobovima.

 

ČINI VAS SRETNIJIMA

Jogom dostižete duboko stanje opuštenosti i zadovoljstva, koje vas, ukoliko vježbate ujutro, prati čitav dan. Okidač je za osvještavanje vaših prehrambenih navika pa nerijetko iz vaših tanjura izbacujete sve štetne namirnice (previše šećera, kavu. alkohol) i izabirete vegetarijansku prehranu, za dobrobit vas i ostalih živih bića.

 

POMAŽE BITI U SADAŠNJOSTI

Joga vam pomaže fokusirati se na sadašnjost i (p)ostati svjesnijima o vašem tijelu i njegovim potrebama, o stanju vašeg uma i vašim emocijama. Čitav vaš život postaje svjesniji, a time i sretniji.

 

Ljepota joge leži u činjenici da je dostupna svima. Nisu potrebne nikakve sprave, pomagala, potrebno je tek toliko prostora koliko zauzima vaše tijelo u ležećem položaju i dobra volja. Zato, ako ste se ikada zanimali za jogu, zašto ne probate danas sa nekim od poznatih YouTube jogija – Yoga With Adriene, Boho Beautiful Yoga ili Yoga With Tim?

Namaste!

Comments are closed.