Press "Enter" to skip to content

Zašto smatramo da je u redu voziti nakon nekoliko pivi?

Vožnja pod utjecajem alkohola svrstava se u tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ uz prekoračenje dopuštene brzine, nekorištenje sigurnosnog pojasa te korištenje mobitela. No, vožnja u alkoholiziranom stanju je uzročnik najvećem broju teških prometnih nesreća te počiniteljima većinom to nije bio prvi put da sjedaju za volan pijani.

Većina pijanih vozača ne upravljaju vozilom prvi put u alkoholiziranom stanju već je to dugotrajan proces. Naime, prvo ćete otići s autom na jednu pivu jer ipak „što je jedna piva“, za nekoliko mjeseci će ta jedna piva postati tri pive, a za godinu dana desit će se sudar.

Iz policijske evidencije uočavaju porast vozača s 0,51 do 1,00 grama po kilogramu alkohola u organizmu za 2,1 posto u odnosu na prošlu godinu. U prvih devet mjeseci uhvaćeno je

0
vozača pod utjecajem alkohola.

Pod utjecajem alkohola vozači precjenjuju svoje sposobnosti i podcjenjuju opasnost. Hrabriji su te smatraju kako im se ništa neće desiti – prvih nekoliko puta možda ni neće, no opasnost je neizbježna.

Koncentracija alkohola 0,5 promila uzrokuje probleme s vidom, funkcioniranje i sposobnost prosuđivanja slabi. Problemi s koordinacijom uočavaju se već na 0,8 promila kada se usporavaju pokreti očnih mišića. Pri razini od 1,0 promila rasuđivanje i percepcija su oslabljeni. Vrijeme reakcije i vid postaju sve lošiji, a brzinu je teže kontrolirati. 

U rujnu 2021. godine napravljeno je kvartalno izvješće MUP-a o prometnim nesrećama i uzrocima stradavanja. Evidentirano je 956 prometnih nesreća s nastradalim osobama koje su uzrokovali vozači pod utjecajem alkohola, u kojima su smrtno stradale 34 osobe, a 1281 osoba je zadobila tjelesne ozlijede.

Nebitno koliko ste popili i koliko sigurni bili da ste u stanju voziti – nemojte! Jer, kod pijanog vozača, nije pitanje hoće li, nego kad će nekoga unesrećiti.

Comments are closed.