Press "Enter" to skip to content

Zašto USKOK istražuje kuće obnovljene nakon rata?

foto HINA

Razorni potres od 6,3 stupnjeva po Richteru pokraj Petrinje nanio je značajne štete privatnim i javnima građevinama od kojih je većina stara i nekoliko desetljeća. Ipak, neki od oštećenih vlasnika kuća prijavili su značajna oštećenja i nedostatak potpore strukturi kuća obnovljenih nakon rata. 

Očiti manjak potpornja i željeznih elemenata u temeljima naveo je građana na zaključak kako kuće tijekom poslijeratne obnove nisu pravilno izgrađene. najveću štetu pretrpile su kuće u selima Graberje i Majske Poljane u kojima stanovnici navode da su nakon uništenja u ratu, kuće obnovljene prema državnom nalogu. Država je u tim selima kontrolu i izgradnju projekta prepustila manjim građevinskim tvrtkama te ih plaćala za rad, ali su oni štedjeli na potpornim materijalima, kao što su željezne šipke u armiranom betonu. 

Premijer Andrej Plenković, obaviješten o problemu koji je nastao i o ljutnji petrinjskog gradonačelnika zbog loše obnove, komentirao je kako će pokrenuti neovisnu istragu. 

“Treba se sve rasvijetlili oko poslijeratne obnove. Od svih službi s terena zatražio sam da se precizno ustanovi i identificira koliko je stradalih zgrada u potresom pogođenom području onih koje su bile ili sanirane ili obnavljane u poslijeratnoj obnovi. Kada vidimo o čemu se radi, onda ćemo zauzeti stav”, rekao je premijer.

U galeriji donosimo neke od šteta na obnovljenim kućama. 

Comments are closed.