Press "Enter" to skip to content

Završilo 43. izdanje Interlibera: knjigoljupci otkrili dojmove o ovogodišnjem sajmu

Održano je još jedno izdanje najpopularnijeg i najvećeg sajma knjiga u Hrvatskoj, međutim ovoga puta u pandemijskom izdanju. Brojni izdavači konačno su dobili priliku predstaviti svoju bogatu produkciju iz protekle dvije godine s obzirom da je prošlogodišnji Interliber otkazan zbog situacije za korona virusom. Ove je godine na 43. izdanju Interlibera naglasak ipak bio na najnovije naslove izdavačkih kuća namijenjene za odrasle, kao i za djecu. Svaki je knjigoljubac na sajmu mogao pronaći ponešto za sebe – od stranih i domaćih publicističkih djela, poezije do beletristike, slikovnica za najmlađe i još bezbroj književnih žanrova, a za posjetitelje je svakog dana bio organiziran bogat i raznolik program.

Među omiljenim novitetima ističu se zbirka poezije poljskog pjesnika Adama Zagajewskog Asimetrija i pravi život i gurmanska monografija Veljka Barbierija Knjiga o maslini nakladnika V.B.Z., Profilovi naslovi Mračna kći autorice Elene Ferrante te prozni novitet Anthonyja Doerra Grad u oblacima, a tu su i remek-djelo Ryszarda Kapuścińskog Imperij o raspadu Sovjetskog Saveza te zbirka kratkih priča i poezije u prozi Miroslava Kirina Babanija iz naklade Ljevak. Osim spomenutih, bilo je mnogo već dobro poznatih, zanimljivih i atraktivnih naslova i djela koje su posjetitelji mogli kupiti po znatno nižim cijenama.

Svakog su se dana za posjetitelje održavala brojna predstavljanja i promocije novih knjiga različitih žanrova, druženje s autorima i potpisivanje njihovih književnih noviteta, kao i zvrkaonica, okrugli stol te tribina o audio knjigama.

Međutim, unatoč kvalitetnoj organizaciji programa i većoj ponudi književnih naslova, odaziv ovogodišnjem izdanju Interlibera bio je znatno manji nego prošlih godina, a najveći razlog tomu je ponovna kritična situacija sa covid-19, odnosno uvođenje obveznih EU digitalnih covid potvrda za ulazak i nužnost dokaza o negativnom testu prije ulaska u prostor sajma.

U razgovoru sa nekoliko knjigoljubaca, saznali smo razlog njihova nedolaska na ovogodišnji sajam. Dok je kod nekih najveći problem bio plaćanje obveznog testiranja, drugi su istaknuli kako ne preferiraju sam odlazak na sajam, već radije knjige naruče online po niskim cijenama, posebice ako nisu iz Zagreba:

– “Inače sam prijašnjih godina odlazio na Interliber, ali ove sam godine zbog epidemioloških mjera odustao. Nisam htio trošiti novce na testiranje i prolaziti cijelu proceduru oko toga. Žao mi je što nisam išao, ali nije mi se isplatilo za dvije, tri knjige otići tamo i plaćati testiranje.”

– “Kako ne živim u Zagrebu, online kupovina knjiga po niskim cijenama u vrijeme održavanja Interlibera, idealna mi je prilika da upotpunim kućnu kolekciju knjiga. S jedne strane mi je žao što ne posjetim sajam uživo i bolje doživim iskustvo, ali online kupovina puno mi je isplativija, brža i jednostavnija.”

S druge strane, postoje i oni koji su ove godine mogli, zahvaljujući posjedovanju covid potvrde, prisustvovati sajmu. Iako njihov doživljaj Interlibera nije bio isti kao prethodnih godina kada nije bilo pridržavanja epidemioloških mjera, a broj posjetitelja bio znatno veći, zadovoljni su što se uopće ove godine uspio održati:  

– “Iako se održavao u vrijeme pandemije drago mi je da sam ga konačno mogla posjetiti jer je prošle godine bio otkazan. Pronašla sam naslove koje sam htjela kupiti još prošle godine, tako da sam zadovoljna. Najviše mi je bilo žao vidjeti polu prazne dvorane, pogotovo kad se prisjetim kako je prošlih godina svaka dvorana bila toliko krcata da si se sudarao sa drugima.”

– “Jedva sam dočekala ovogodišnji Interliber. Posjetila sam ga čak dva puta jer sam htjela poslušati predstavljanja knjiga Ljubav oko svijeta autora Davora Rostuhara i Snovi jednog Roma od Veljka Kajtazija. Bili je odlično i jako zanimljivo. Makar mi zbog epidemioloških mjera doživljaj sajma nije bio potpun kao prošlih godina, sretna sam što se barem održao, a uz to, manjak gužve omogućio je slobodnije i lakše kretanje po dvoranama.”

Iako su mnogi propustili ovogodišnje izdanje omiljenog hrvatskog sajma knjiga zbog epidemioloških mjera, mogućnost online kupovine odabranih knjiga uvelike je olakšalo situaciju kako kupcima, tako i izdavačima knjiga. Iako se održavao u drugačijim uvjetima nego prošlih godina, mnogi su posjetitelji zadovoljni što se uopće održao s obzirom na kritičnu situaciju sa covid-19.    

Comments are closed.