Press "Enter" to skip to content

Završio ovogodišnji 21. Zagreb Film Festival

Zatvaranje ZFF-a / foto: Samir Cerić Kovačević / zff.hr

Došao je kraju i ovogodišnji 21. po redu Zagreb Film Festival. Projekcije su održane u zagrebačkim kinima SC, Kinoteka, MSU, Dokukinu KIC, Cinestar Branimir, kao i na tri online platforme, u trajanju od 6. do 12. studenoga 2023. godine. Festivalski program je u sedam dana prikazao 115 radova u pet različitih kategorija. Prepoznatljivu nagradu ZFF-a Zlatna kolica šesteročlani žiri dodijelio je najboljim filmovima u dugometražnom i kratkometražnom programu, kao i najbolji film u hrvatskom natjecateljskom programu Kockice.

Ova kulturna manifestacija već dugi niz godina za cilj uzima promicanje nezavisnih filmova i prikazivanje debitantskih radova, a velika posjećenost i međunarodni ugled festivala potvrđuju angažiranost organizatora i autora.

Pobjednički naslovi i popratni sadržaj

U dugometražnoj natjecateljskoj kategoriji žiri je uručio Zlatna kolica britanskoj redateljici Molly Manning Walker za film naslova Kako se poseksati. Film govori o temama sazrijevanja, odrastanja i prijateljstva. Film je već prepoznat i na festivalu u Cannesu nagradom Izvjestan pogled 2023. godine.

U kategoriji kratkometražnog međunarodnog programa, nagradu odnosi film Samo neka uspije portugalskog redatelja Daniela Soaresa, a prati glavni lik čistačice apartmana u Švicarskim Alpama koja se nosi sa životnim okolnostima.

Zlatna kolica u kategoriji Kockice osvojio je domaći film Niska trava redatelja Davida Gaše u kojemu pratimo razvoj događaja za vrijeme jednog ljetnog poslijepodneva.

Tijekom ovogodišnjeg ZFF-a program je bio popraćen dodatnim projekcijama i aktivnostima, kao što su projekcija Velikih 5, sadržaji za najmlađe KinoKino, srednjoškolski sadržaj PLUS te program Festivali pod reflektorom. Također, Nagrada publike LUX, program čija je misija skrenuti pozornost na filmove koji se bave aktualnim europskim političkim i društvenim temama.

Intervuje s domaćim autorima kategorije Kockice moguće je pročitati na platformi croatian.film.

Comments are closed.