Press "Enter" to skip to content

Završnica summita COP15: posljednja nada okoliša

COP1 summit privodi se kraju, te preostaje još samo konačna potvrda o pkatu za zaštitu prirode.

Predložena je završna verzija kompromisnog pakta, kako bi došlo do zajedničkog sporazuma između 200 zemalja u svrhu zaštite okoliša. Ovaj summit je zadnja prilika za zaštitom zemljine bioraznolikosti, te je ključno da se dosegne zajednički sporazum mešu zemljama, prije nego okoliš dođe do ”nepovratne točke”.

Postoji velika podjela među zemljama zbog financiranja samog plana održivosti bioraznolikosti. Zemlje imaju poteškoće u dogovoru oko toga kako će financiranje projekta biti provedeno.

Pojam bioraznolikosti odnosi se na postojanje različitih biljnih i životinjskih vrsta, na različitim područjima, te u različitim okolišima.

Prvi primjerak pakta izdan je u nedjelju. Izdala ga je Kina, koja je i predsjednik ovoga summita, unatoč tome što se summit premjestio u Kanadu, zbog covid restrikcija u Kini. O paktu će raspravljati predstavnici zemalja, u privatnom okruženju, a njihovu odluku napeto iščekuju sve organizacije koje se bave zaštitom okoliša.

Ovo je možda zadnja prilika za oporavkom Zemlje, i okoliša, te su stoga očekivanja velika. Predstavnici vodećih organizacija za zaštitu okoliša pozivaju na savijesnost, te da se fokus stavi na okoliš, a ne financije.

Comments are closed.