
Nalazimo se na samom kraju zimskog semestra, što znači da nam za nešto više od tjedan dana započinju ispitni rokovi. To je uvjerljivo najstresnije razdoblje u životu svakog studenta. Od silnih briga i obveza zaboravljamo na ono najvažnije, a to je prehrana. Najbolji prijatelji su nam pekare, fast food ili menza. Naš mozak kako bi ostao zdrav i kako bi nam služio tijekom tog stresnog perioda, zahtjeva zdravu prehranu. Učenje nije iscrpan proces ukoliko konzumiramo pravilne namirnice, a najbolje od svega jest što te namirnice nisu skupe.
Orašasti plodovi
Stari Grci i Rimljani još su 7000 godina prije Krista uočili blagodati oraha za ljudsko zdravlje. Danas znamo kako svojim oblikom podsjeća na mozak, a znanstvenici su otkrili da su puni bjelančevina, omega-3 i omega-6 masnih kiselina što pomaže u održavanju i poboljšanju zdravlja mozga. U 30 grama oraha nalazi se:
- 200 kcal
- 3.89 g ugljikohidrata
- 5 g proteina
- 20 g masti
- 20 mg kalcija
- 0.72 mg željeza
- Mangana, bakra, magnezija i fosfora
- Vitamin B
Ne preporuča se pojesti više od 10 oraha na dan, no o konzumaciji uvelike utječe tjelesna građa pojedinca.

Svježi sir i grčki jogurt
Svježi sir bogat je kalcijem i bjelančevinama s izrazito niskim udjelom masti, a izaziva osjećaj sitosti. Zbog visokog udjela proteina i vitamina B odlična je namirnica koja pomaže kod bolje koncentracije. Uz svježi sir, grčki jogurt također je iznimno bogat proteinima, a uz to ne sadrži šećer. Preporuča se u kombinaciji sa zobenim pahuljicama za još bolju učinkovitost. U pakiranju 250 g svježeg sira nalazi se:
- 190 kcal
- 3 g masti
- 1 g zasićenih masnoća
- 20 mg kolesterola
- 760 mg natrija
- 260 mg kalija
- 17 g ugljikohidrata
- 6 g šećera
- 28 g proteina

Borovnice
Za borovnicu kažu da je po svom sastavu „savršena namirnica“. Puna je antioksidansa i fitokemikalija, spojeva koji joj pružaju tu posebnu plavo-ljubičastu boju. Borovnica pomaže kod održavanja moždanog performansa jer ga štiti od slobodnih radikala, odnosno štetnih molekula. U najnovijim istraživanjima pokazalo se kako borovnice poboljšavaju sposobnost učenja te radnu memoriju mozga. Preporučena je konzumacija jedne i po šalice na dan.

Zeleno lisnato povrće
Kelj, raštika, špinat, blitva samo su neke od namirnica koje spadaju u grupu zelenog lisnatog povrća. Bogate su vitaminima A, C, K i B6. Odlični su izvori magnezija, kalcija te antikancerogenih spojeva. Također, sadrže folnu kiselinu koja je važna za funkcioniranje mozga.

Bez izgovora
Zdravo ne znači nužno i neukusno. Današnje generacije “blagoslovljene” su što žive u doba društvenih mreža koje pružaju pregršt zanimljivih, zdravih i ukusnih jela. Za sve u životu treba malo vremena i truda. Ukoliko želimo biti zdravi i uspješni moramo obratiti pozornost na namirnice koje unosimo u sebe. Zato, za loše rezultate na ispitima ne postoji više nikakvo opravdanje!
Sretno!
Comments are closed.