Press "Enter" to skip to content

Zeleni eliksir zdravlja – upoznajte tradicionalnu japansku matchu vrhunske kvalitete!

Izrazito zasićene zelene boje, slatkastog okusa i bogata vitaminima – ta se tri svojstva mogu koristiti za kratki opis matche. Pravo je zeleno čudo, “čaj nad čajevima”, te jedan od najpoznatijih prirodnih preparata za povećanje energije i fizičke izdržljivosti.

Foto: pixabay

Što je matcha?

Matcha prah oblik je zelenog čaja koji je već stoljećima prisutan u japanskim ceremonijama ispijanja čajeva koje su važan dio njihove kulture i filozofije življenja.

Doslovno prevedeno “mljeveni čaj”, matcha nastaje mljevenjem lišća zelenog čaja u fini prah čime sadržava svježinu i prepoznatljivu intenzivno zelenu boju. Iako je spravljen od iste biljke, matcha je slađa i kremastija od običnog zelenog čaja. Tradicionalno, obrađuje se samo fino tkivo pa je zato proizvodnja matche složena. Potrebna je preciznost i posebna vještina mljevenja kako bi matcha ostala premium kvalitete. Okus vrhunske matche nježno je gorkast, sladak, s određenim blagim zemljanim nijansama i svježim “travnatim” mirisom.

Zašto je matcha tako zdrava?

Prednost matche, naspram ostalih konvencionalnih čajeva, jest u tome što se lišće konzumira u cijelosti. Time se ne konzumiraju samo komponentne topive u vodi, već mnogo više hranjivih sastojaka, uključujući vitamine A, B, C i E te aminokiseline.

Matcha čaj sadrži mnogo antioksidansa koji pomažu u stabiliziranju štetnih slobodnih radikala koji mogu uzrokovati teške bolesti. Prema istraživanju objavljenom u časopisu “Oxidative Medicine and Celular Longevity”, konzumiranje matche može smanjiti rizik od kroničnih bolesti.

Pored čudesnih svojstava koja štite organizam, matcha snižava razinu kolesterola i šećera u krvi, ubrzava metabolizam te pospješuje detoksikaciju organizma.

Sadrži aminokiseline koje opuštaju i smiruju, ali i povećavaju pamćenje te koncentraciju za što je zaslužan L-teanin koji je prisutan u zelenom čaju te uvelike utječe na opće raspoloženje. Stoga je pogodan za sve ljude koji su često preopterećeni i pod stresom. Osim aminokiselina koje djeluju umirujuće, matcha sadrži kofein. Međutim, učinak kofeina iz matche razlikuje se od onog iz kave. Matcha stimulira i daje energiju, ali za razliku od kave, ne veže popratan osjećaj nervoze i uzbuđenja.

Kako pripremiti matchu?

Priprema tradicionalnog matcha čaja vrlo je jednostavna. Vodu zakuhajte do 60°C pa dodajte do dva grama matche i miješajte dok se ne napravi pjenasta konzistencija. Za optimalan učinak potrebno je koristiti posebnu matcha metlicu napravljenu od bambusa te miješati istodobno energičnim i smirenim potezima.

Uz izvornu matchu koja se poslužuje vodom, možete uživati u još nekoliko popularnih inačica: matcha latte i iced matcha latte. Kombinacijom matcha praha i mlijeka možete uživati u kremastom napitku koji je ujedno i alternativa kavi. Kako biste postigli dodatnu kremoznost možete dodati biljno vrhnje. Važno je samo dobro umiješati matchu da ne nastanu nepoželjne grudice.

Matcha prah možete dodati u smoothie, limunadu, a dodatan okus pruža i mnogim slasticama.

Popularnost matche ubrzano raste te se konstantno osmišljaju nove kombinacije i okusi. Ova superhrana svoje je mjesto pronašla u mnogim kućanstvima te postala omiljenom namirnicom u kulinarskim pothvatima.

Zbog svojih mnogobrojnih hranjivih vrijednosti, punim pravom je nazivamo “zelenim eliksirom zdravlja”.

Comments are closed.