Press "Enter" to skip to content

Zlatko Kopljar; “Tenebroso – kritička retrospektiva” izložba

Muzej suvremene umjetnosti nedavno je bio domaćin retrospektivne izložbe „Konstrukcije“, jednog od najutjecajnijih hrvatskih multimedijskih umjetnika – Zlatka Kopljara. Izložba je predstavila razne radove Kopljareva opusa, od snimki prvih performansa iz devedesetih godina, u kojima istražuje mogućnost međuljudske komunikacije, života umjetnika u ratu, ljudsko postojanje, do multimedijskih projekata koji su nastali tokom prošle godine.

Kao suorganizator izložbe sudjelovao je i Gradski muzej Varaždin, koji je sada domaćin manjem broju Kopljarovih radova manjeg formata. Varaždinski muzej svoje izdanje izložbe Zlatka Kopljara imenovao je ‘Tenebroso – kritička retrospektiva’. Galerija umjetnina u baroknoj palači Sermage postala je dom jednoj Kopljarevoj multimedijskoj priči, nastaloj prema ideji Branka Faneschija, povijesničara umjetnosti.

– Upravo ta baroknost i zadanost tog prostora s lusterima, kaminima, profilacijama na zidovima je njemu bilo izvorište da predstavi jedan dio njegovog opusa koji je mislio da se uklapa u tu dramatičnost baroka, kontraste, ili tenebroso, ciaroscuro. To je ona dramatičnost koja je karakteristična za barok, a koja se itekako može vidjeti i u Zlatkovim radovima, ističe ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin Ivan Mesek.

Opus ovog velikog hrvatskog multimedijskog umjetnika vodi trideset godina unazad, s fotografijama, objektima, rezultatima performansa te raznim video radovima. Ono što ima veliki naglasak u Kopljarevim radovima je igra sjena, svijetla i tame koji skupa naglašavaju dramaturgiju umjetnosti.

– Ono što se provlači kao konstanta u mojim radovima, koji su mahom iz prvog lica, je govor o poziciji čovjeka u suvremenom društvu. Mogao bih slobodno reći da se kroz moje radove smatram zastupnikom čovjeka u suvremenom društvu, napominje multimedijski umjetnik Zlatko Kopljar.

Nakon diplome iz slikarstva na Akademiji lijepih umjetnosti u Veneciji, izlagao je po mnogim glaerijama i muzejima širom svijeta, a jedan od velikih uspjeha je to što je 2004. godine predstavljao Hrvatsku na Bijenalu suvremene umjetnosti u Sao Paolu.

Izložba „Tenebroso’ otvorena je za javnost u palači Sermage do 15. studenog, a više informacija o pojedinostima dostupne su na www.gmv.hr.

Comments are closed.