Press "Enter" to skip to content

Zlatni globusi: povijesna pobjeda za M.J. Rodriguez

Michaela Jaé (M.J.) Rodriguez je postala prva transrodna osoba koja je osvojila Zlatni globus nakon što je na ovogodišnjim dodjelama Zlatnih globusa osvojila nagradu za najbolju glumicu u TV seriji, izvještava Diet Prada. Nagradu je osvojila za svoju ulogu kao Blanca u TV seriji Pose.

Image
Izvor: Golden Globes Instagram

Nakon objave pobjednika, M.J. je putem Instagram objave napisala:

“Ovo su vrata koja će otvoriti vrata za još mnogo mladih talentiranih pojedinaca. Vidjet će da je to više nego moguće.”

M.J. Rodriguez putem Instagram objave

Putem Instagram live-a je svoju pobjedu posvetila osobama različitih rasa i LGBTQ zajednici:

“Ovo je za LGBTQ crne, latinoameričke, azijske- sve predivne dugine boje diljem svijeta, bit će toliko puno mladih pojedinaca, mladih talentiranih uspješnih pojedinaca koji će moći ući i upasti kroz vrata. Ovo je za vas.

M.J. Rodriguez putem Instagram live-a

Ovo nije prvi put da M.J. ulazi u povijest, prošle godine je postala prva trans osoba koja je nominirana za nagradu Emmy u jednoj od glavnih kategorija. U intervjuu za Variety je rekla:

“Vjerujem da je ovo ključan trenutak. Nikada prije nije bila trans žena koja je nominirana za vodeću izvanrednu glumicu i osjećam da to gura naprijed da se vrata sruše za toliko ljudi.”

M.J. Rodriguez za Variety časopis

M.J. je započela karijeru kao kazališna glumica s ulogom u mjuziklu Rent za čiju je izvedbu osvojila nagradu Clive Barnes. Nakon te uloge je uzela pauzu od glume radi tranzicije. Između 2012. i 2016. se vratila na glumačku scenu u manjim ulogama, a 2017. je dobila jednu od glavnih uloga u seriji Pose koja joj je promijenila karijeru i život.

Izvor: Rotten Tomatoes TV

Radnja serije Pose se odvija u 80-ima i 90-ima u New Yorku gdje prati ballroom scenu te se bavi pitanjima homoseksualnosti, transrodnosti, rase, AIDS krize i drugim pitanjima manjinske nejednakosti i potlačenosti. Serija je dobila pregršt pozitivnih kritika, a poseban utjecaj je imala na trans zajednicu obasjavši svjetlo na probleme s kojima se susreću trans žene, specifično trans žene rasnih manjina. Taj utjecaj postaje vidljiv u ovoj povijesnoj pobjedi za M.J. Rodriguez koja će nedvojbeno osigurati veću inkluzivnost u budućnosti.

Comments are closed.