Press "Enter" to skip to content

Znate li koje su najvažnije razlike između pasa i mačaka?

Izvor: Pixabay

Psi i mačke čine najčešće ljubimce na svijetu i zbog toga je lako pomisliti da ih u potpunosti poznajemo. Međutim, što ako su razlike među njima veće nego što se može vidjeti golim okom? Kako bi se što bolje brinuli za svoje četveronožne prijatelje, potrebno je znati sve ono što ih čini posebnima.

Fizičke sposobnosti pasa i mačaka su iznimno drugačije. Dok su mačke fleksibilnije i okretnije, nisu prilagođene za duže i napornije fizičke aktivnost, osobito ako su kućne. Psi, s druge strane, mogu biti jako dobri partneri u planinarenju ili trčanju.

Mačke i psi se također različito igraju. Ako bacite loptu, psi će biti voljni juriti za njom, dok će većina mačaka gledati nezainteresirano. Mačke su noćne životinje što znači da će biti najzaigranije kada većina ljudi i pasa već spava. Zato imaju manje energije od pasa tijekom dana i uglavnom ga provode spavajući.

Psi su životinje koje su navikle živjeti u čoporima, tj. društvene su životinje. Pas će gledati svog vlasnika kao na vođu i pokušat će se uključiti u svakidašnje aktivnosti kućanstva. Postoji mogućnost da neki psi osjećaju separacijsku tjeskobu kada ih vlasnik ostavi same na neko vrijeme. Mačke su samostalne životinje koje i u divljini žive same. One mogu podnijeti samoću, neke ju čak i zahtijevaju i, suprotno od pasa, mogu postati tjeskobne ako članovi kućanstva ne poštuju tu potrebu za samoćom.

Prehrana je još jedan važan faktor koji razlikuje pse od mačaka. Mačke zahtijevaju manje i češće obroke od pasa. Dok suha kupovna hrana nije idealna ni za mačke ni za pse, u današnjem užurbanom svijetu je većini vlasnika teško održavati raznoliku prehranu za svoje ljubimce, ali mačkama lakše našteti upravo jer je suha. Mačke u divljini većinu vode dobivaju iz hrane, a tako bi trebale i domaće. Takozvana mokra hrana je bolji izbor, a može ju se i pomiješati sa suhom.

Pogrešno je shvaćanje da se mačke ne može dresirati. Kao što je već rečeno, psi su društvene prirode, stoga ih je lakše izdresirati od mačaka koje su manje poslušne. Smatra se da se mačke trebaju dresirati u manjim i češćim intervalima jer generalno imaju manje strpljenja, ali puno bolje sjećanje od pasa.

Potrebno je napomenuti da se sve navedene razlike odnose na generaliziranje ovih dvaju vrsta. Ne smije se zanemariti osobnost pojedine mačke ili psa. Neke karakteristike vrsta i pasmina nisu  zapisane na kamenu i mogu varirati. Zato je važno obratiti pozornost na svog ljubimca i uzeti u obzir njihovu individualnost.

Koliko god razlika imali, obje vrste su posebne na svoj način i donose puno veselja u naše živote. Zato se moramo pobrinuti da i njihovi životi budu što zdraviji i sretniji.

Comments are closed.