Press "Enter" to skip to content

ZOOM predstava “Višnjik u Višnjiku”

U nedjelju, 31.siječnja 2021. godine, na rasporedu za online izvedbu je predstava Bobana Jeličića “Višnjik u Višnjiku”. Predstavu putem aplikacije ZOOM izvode Jerko Marčić, Marko Makovičić, Jadranka Đokić, Ugo Korani, Petra Svrtan i Lana Meniga. Predstava temeljena na dramskom tekstu “Višnjik” Antona Pavloviča Čehova, izvoditi će se kao konferencijski razgovor i upravo zbog njegovih ograničenosti, glavni likovi će biti oslobođeni djelovanja. Jednostavno rečeno, likovi neće biti prisutni u Višnjiku, a on se prodaje.

Ova predstava u virtualnom prostoru, eksperiment je upotrebe kazališnih pravila i miješanja sa filmskim žanrom. Također, istražuje se i publika jer je u ovom medijskom obliku ona izloženija i prisutnija, nego u standardnoj kazališnoj formi. Uloga publike i izvođača se izjednačava, obzirom da ih ne dijeli prostor scene i gledališta, a konferencijski video razgovor omogućuje potpunu uključenost u izvedbu.

Izvor: De Facto

Sama izvedba može se razvijati zajedničkim rješavanjem jednog osobnog, ali socijalnog problema u aktualnom trenutku. Publici ova tema može postati bliska njihovim izlaganjem i direktnim međusobnim pogledima u kameru.

Jedna od tema ove drame je pasivnost likova, koji ne reagiraju na kriznu situaciju. Svi se pretvaraju da problem ne postoji i da će ga riješiti netko drugi, što se može usporediti sa realnošću. U izvedbi sudjeluju vlasnici Višnjika koji više nisu u stanju voditi imanje te zbog toga propadanje i prodaja Višnjika postaju neizbježni.

Comments are closed.